Fortfarande inget bygglov för Gigafactory Berlin – Tesla ryter ifrån

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 apr 2021

Redan i sommar ska produktionen av bilar dra igång i Teslas Gigafactory Berlin utanför den tyska huvudstaden. Fabriken ses som ett viktigt projekt både för europeisk bilindustri och utmålas av Tesla som ett sätt för Tyskland att uppfylla klimatmålen i Parisavtalet.

Fabriken byggs i rekordfart, men kantas även av en del turbulens. Bland annat finns det en oro för att den kommer använda alldeles för mycket vatten i det torra och sandiga landskapet. Miljöorganisationer som kritiserat bygget har även lyckats stoppa det under kortare perioder.

Mest förvånande är kanske att även om det endast är några månader kvar tills produktionen ska börja har Tesla fortfarande inget officiellt bygglov för sin fabrik.

Det mesta tyder på att de tilldelas bygglov, men nu börjar Tesla tröttna och ryter ifrån.

”Det tyska tillståndssystemet för industri- och infrastrukturprojekt samt planering står i direkt motsats till den för bekämpning av klimatförändringar brådskande nödvändighet i planeringen av såna projekt” skriver Tesla i vad som tyska medier kallar för en ”brandskrift”.

Fortfarande 16 månader efter att Tesla lämnade in ansökan om sin fabrik har de inte fått tillstånd att bygga.

Att Tesla nu går ut officiellt med sin frustration ska ses som ett försök att förändra processen. Uttalandet innehåller därför även tio förslag på hur den kan snabbas på. Bland annat menar Tesla att hållbara projekt ska behandlas snabbare av myndigheter och att ”indirekt påverkan på miljö” ska tas med i beräkningen.

Bakom kulisserna döljer sig en kulturkrock där europeiska och framförallt tysk byråkrati maler på mer långsamt än vad Tesla upplevt i USA och Kina. Till det kommer att Tyskland har strikta miljölagar och stora möjligheter för medborgarinitiativ att sätta käppar i hjulet för byggprojekt.

I Gigafactory Berlin ska till en början Model Y tillverkas för att sedan följas av Model 3. Tesla planerar även att tillverka batterier i anslutning till fabriken.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: