Foxconn visar prototyper av två elbilar och en buss

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2021

Flera mobiltelefontillverkare som Xiaomi, Huawei och Apple har mer eller mindre bekräftat att de är på väg in i elbilsbranschen. Även taiwanesiska Foxconn, världens största tillverkare av hemelektronik och bland annat iPhones, har nu presenterade tre prototyper av egna elbilar.

Alla tre bygger på en plattform kallad MIH Conortium som utvecklats av Foxconn och beskrivs som en öppen plattform som ska förenkla biltillverkning genom kortare utvecklingstider.

Foxconn har ett samarbete med Taiwans största biltillverkare Yulon Motors och köpte nyligen en bilfabrik i Ohio från start up-företaget Lordstown Motors – som i sin tur tidigare köpt fabriken från General Motors.

Presentationen av de tre prototypera kommer därför inte som en blixt från en klar himmel. Intressant är däremot urvalet.

Det ena är en sedan kallad ”Model E” som tagits fram i samarbete med den italienska designstudion Pininfarina och uppges få en räckvidd på 75 mil. Den andra modellen är en sportigare SUV kallad ”Model C” och ska börja säljas i Taiwan 2023 till ett pris på omräknat 300 000 kronor.

Den tredje prototypen var lite oväntat en buss kallad ”Model T” som ska ha en räckvidd på knappt 40 mil.

Precis som vid tillverkning av andra produkter ska Foxconn även tillverka elbilar åt andra kunder. Bland annat samarbetspartnern Yulong Motors nämndes som en kund, men även Fisker. Tidigare har även koncernen Stellantis, där bland annat Opel, Peugeot, Citroën och Fiat ingår, nämnts som möjlig kund.

Då Foxconn redan tillverkar Apples iPhone ses det som ett naturligt steg att de även kommer att tillverka den elbil som Apples sägs utveckla.

Det var inget som bekräftades vid presentationen. Men enligt Foxconns vd Young Liu ska företagets elbilar tillverkars för kunder i Kina, Nordamerika och Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: