Frankrike vill införa elbilsleasing från 1 000 kronor i månaden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2022

Igår presenterade miljöpartiet ett förslag med ett statligt bidrag på upp till 1 500 kronor till den som leasar en elbil. Med det vill partiet göra elbilar tillgängliga även för de som inte har råd att köpa eller ta lån till en elbil.

Även i Frankrike vill politiker göra eldrift tillgängligt för fler med ett förslag som går längre. Landets president Emmanuel Macron har flera gånger sagt att elbilar ska bli tillgängliga för alla. Genom statliga subventioner ska det därför bli möjligt att för hushåll med låga inkomster att leasa en elbil där för maximalt 100 Euro i månaden, eller omkring 1 000 kronor.

Förslaget presenterades av Gabriel Attal, minister för landets offentliga utgifter, som pekade på att det är mindre än vad de flesta lägger på bensin eller diesel under en månad.

Regeringen diskuterar nu om och hur snabbt subventionerna kan införas.  Ett hinder för att genomföra det kan vara att det råder brist på tillgängliga elbilar på marknaden.

Skulle förslaget bli verklighet kan det leda till en kraftig ökning av elbilar från landets biltillverkare Renault, Peugeot och Citroën. Men även elbilar från andra tillverkare skulle innefattas av subventionerna.

På längre sikt skulle det också skapa en växande begagnatmarknad med elbilar när leasingavtalen löper ut efter några år.

Frankrike har redan idag en klimatbonus på upp till 6 000 Euro, omkring 64 000 kronor, för den som köper en ny elbil.

Redan idag går det att leasa ”Europas billigaste elbil” Dacia Spring i Frankrike från 111 Euro i månaden, alltså knappt över summa som förslaget innebär. Den som istället vill köpa Dacia Spring får en klimatbonus på 5 346 Euro vilket gör att priset för kunden landar på 14 454 Euro, omkring 154 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: