Miljöpartiet vill ge bidrag för att leasa elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 aug 2022

Med mindre än två veckor kvar till valet den 11:e september börjar vallöften och åtgärdspaket kring olika frågor att dugga tätt. Miljöpartiet lägger nu fram nya förslag för att driva på omställningen till eldrift på vägarna.

Alla som tjänar under medianinkomsten på 340 000 kronor om året ska enligt förslaget få rätt till en leasingbil-check. De som inte har råd att köpa en elbil ska då få 1 500 kronor i månaden för att finansiera leasing av en elbil. Även den som tjänar över medianinkomsten ska få bidrag, men då ett lägre belopp som minskar beroende på hur hög inkomsten är.

Utöver det vill miljöpartiet vill införa en ”grön skrotningspremie” på 20 000 kronor. Den ska delas ut till hushåll med låg inkomst som väljer att skrota sin fossilbil och istället köpa en ny eller begagnad elbil. Om även där medianinkomsten på 340 000 kronor är gränsen för att ha rätt till bidraget framgår inte.

Partiet presenterar också ett mer långsiktigt förslag kring bättre utbyggnad av laddinfrastrukturen genom en ”rätt-att-ladda”-garanti. Utan att gå in på detaljer ska det innebära enklare regler kring att sätta upp laddpunkter hemma och vid arbetsplatser. De vill även öka stödet för att installera laddare hemma, men nämner ingen summa.

Redan i slutet av förra året lade Energimyndigheten fram en rapport som är tänkt att ligga till grund för beslut för snabbare och enklare utbyggnad av laddare vid bostäder.

Bland annat tittades på möjligheten att införa en ”Right to charge”-regel i Sverige, något som finns i alla fall på pappret i bland annat Norge, Spanien och Frankrike.

Med det ska ingen kunna nekas att installera en laddare vid sin bostad oavsett var och hur man bor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: