GM satsar på Superchargers – blir Teslas laddkontakt standard i USA?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2023

Med sina med Superchargers var Tesla tidiga med att börja skapa ett laddnätverk för sina elbilar. När det idag finns omkring 12 000 Superchargers i USA är nätverket så stort att det får konkurrenterna att anpassa sig efter kontakten som Tesla använder där.

Sedan tidigare är det klart att Ford från och med 2025 kommer använda Teslas laddkontakt i USA och Kanada. Nu följer även jätten General Motors, med märken som Chevrolet, Cadillac och Buick efter. Från 2025 kommer alla elbilar från General Motors i USA och Kanada använda Teslas så kallade ”North American Charging Standard”, NACS. Samarbetet innebär att Teslas Superchargers blir sökbara i bilarnas navigeringssystem.

Eftersom det även i USA och Kanada finns laddare med den hos oss vanliga CCS-kontakten kommer bilarna levereras med en adapter för det. Innan 2025 kommer General Motors elbilar från nästa år få en adapter för att kunna använda NACS. Enligt General Motors vd Mary Barra innebär samarbetet med Tesla ett viktigt kliva framåt för att snabba upp omställningen till elbilar i Nordamerika.

– Det kommer inte bara att göra övergången till elfordon mer sömlös för våra kunder, utan det kan också hjälpa branschen att gå mot en enhetlig nordamerikansk laddningsstandard, säger hon.

En standard som i Nordamerika alltmer ser ut att bli Teslas kontakt. Hos oss använder Superchargers CCS-kontakt, något som gjort det enklare för andra märken än Tesla att använda Superchargers när nätverket har öppnats upp på senare tid. Enligt Tesla är idag omkring 80 procent av alla Superchargers i Sverige tillgängliga för alla bilmärken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: