Håkan Samuelsson lämnar Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2022

Volvo Cars meddelar idag att Håkan Samuelsson lämnar jobbet som vd den 21 mars i år, efter tio år på posten. Efterträdare på posten blir skotten Jim Rowan.

Med det får Volvo Cars en chef som kommer utifrån bilbranschen och utnämningen kan ses som att Volvo i allt högre grad inte ser sig som en traditionell biltillverkare mer.

Volvo trycker i stället på att den kommande chefen har över tre decenniers erfarenhet från teknikbranschen. Jim Rowan har bland annat arbetat som operativ chef hos mobiltelefontillverkaren BlackBerry och dammsugstillverkaren Dyson. Han kommer nu senast från teknikbolaget Ember Technologies som lanserat tempererade kaffemuggar.  

Jim Rowan blir ny vd för Volvo Cars

– Jag är mycket glad över att välkomna Jim Rowan som ny VD för Volvo Cars. Volvo Cars går igenom en snabb digital transformation och det är varför vi ville rekrytera en person med erfarenhet utanför bilindustrin att vara global VD. Jim är den rätta personen att accelerera driva på Volvo Cars framtida utveckling och genomförande av industrins snabbaste transformationen – ett helt elektriskt företag med miljontals direkta konsumentrelationer, säger Volvo Cars styrelseordförande Eric Li i ett uttalande.

Under Håkan Samuelssons ledning har Volvo satsat på att etablera sig som en tillverkare av premiumbilar och haft stor framgång med sina suvar. Efter att först haft en skeptisk inställning till elbilar vände Håkan Samuelsson och meddelade förra året att Volvo ska bli en elbilstillverkare år 2030.

Idag har Volvo två eldrivna modeller i form av elsuven XC40 Recharge och den besläktade crossovermodellen C40 Recharge.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: