Här är elbilen som Dyson la ner

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 okt 2020

Den brittiske uppfinnaren, entreprenören och mångmiljardären James Dyson väckte stor uppmärksamhet när det för fyra år sedan blev känt att hans företag skulle utveckla en elbil. I höstas meddelades det att projektet, som hade kostat i storleksorningen sex miljarder kronor var nedlagt. Nu får vi i alla fall se resultatet av satsningen.

I en intervju med den brittiska tidningen The Sunday Times berättar Dyson om projektet, som han medger slutade i “sorg och besvikelse”.

Han avslöjar också några av specifikationerna. Bilen, som internt gick under namnet N526, hade en räckvidd på uppemot tusen kilometer och gjorde noll till hundra på 4,8 sekunder. Och, ja, James Dyson har provkört den.

Närmare 600 personer var inblandade i projektet, som skulle ta Dyson från vardagsrumsgolvet – företaget är ju mest känt för sina dammsugare – till motorvägarna. Allt verkade rulla på fram till i oktober när ett internt mejl från James Dyson läckte ut. “Dysons fordonsteam har utvecklat en fantastisk bil…” står det. “Men trots alla våra försök under utvecklingsprocessen ser vi inte längre någon möjlighet att det blir kommersiellt hållbart.”

Projektet kostade som sagt var James Dyson sex miljarder kronor. Samtidigt går det ingen nöd på honom. Artikeln i The Sunday Times skrevs för att uppmärksamma att Dyson än en gång toppar listan över Storbritanniens rikaste med en personlig förmögenhet på över 16 miljarder pund.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!