Här är kommunerna där elbilar ökar mest – och minst

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2023

Elbilarna fortsätter att öka på våra vägar. I mars var till exempel var fjärde bil som registrerades eldriven. Men precis som att också laddinfrastruktur växer så är både den och elbilarna ojämnt fördelade över landet.

I en gemensam rapport från Klimatkollen, 2030-sekretariatet och Power Circle presenteras nu fördelningen av elbilar från norr till söder.

I rapporten listas alla Sveriges 290 kommuner efter hur ökningen av elbilar sett ut sedan Parisavtalet undertecknades i slutet av 2015.

Störst ökning har skett i Sundbyberg, där elbilarna har ökat med 11,3 procent. Även andra kommuner runt Stockholm som Danderyd, Nacka och Sollentuna hamnar på topp tio. Stockholm själv landar på en 12:e plats, med en ökning på 9,1 procent.

Men även landsortskommuner som Norsjö och Robertsfors i Västerbotten, samt Krokom i Jämtland hittas bland de tio kommuner med störst ökning av elbilar.

Det gäller däremot inte för alla landsortskommuner. De är också representerade i botten på listan, där Sorsele är kommunen där elbilarna ökat minst med 1,8 procent.

Syftet med rapporten är att siffrorna ska kunna användas som verktyg av medborgare för att se hur den egna kommunen arbetar för att uppfylla klimatmålen. 2017 beslutade riksdagen målet att Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045.

Ett etappmål är att utsläppen från transporter till 2030 ska minska med 70 procent, jämfört med 2010 års nivåer.

Enligt Klimatpolitiska rådet, som i nyligen underkände den nuvarande regeringens miljöpolitik i en ny rapport, ser en snabb ökning av laddbara bilar som ett effektivt sätt att minska utsläppen.

Enligt deras beräkningarna kan elbilar minska utsläppen från personbilar med 3,3 ton till 2030 och 5,5 ton till 2045.

Rapporten kommer också med konkreta förslag.

– För att inte bomma transportsektorns klimatmål behöver kommunerna bättre verktyg, som att få bestämma parkeringsreglerna för sin gatumark. Dessutom bör stödet till kommunerna stärkas, så att hela landet kan vara en del av omställningen, säger Mattias Goldmann som är grundare av 2030-sekretariatet.

Kommuner med störst ökningÖkning %
Sundbyberg11,3 %
Danderyd10,5 %
Lund10,4 %
Norsjö10,2 %
Robertsfors10,1 %

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: