Här är Toyotas nästa elbil bZ3 – i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 aug 2022

Med elsuven bZ4X lanserade Toyota till slut sin första helt eldrivna modell tidigare i år. Nu pekar uppgifter på att nästa elbil kommer redan innan årets slut i form av sedanen bZ3.

Det visar dokument som släppts från det kinesiska ministeriet för industri och informationsteknik, MIIT, över modeller som ska börja säljas. För i alla fall i dagsläget ser det ut som att det endast är i Kina som den 4,7 meter långa bZ3 ska lanseras genom ett samarbete mellan Toyota och den kinesiska tillverkaren FAW.

Hur mycket av Toyota som faktiskt finns i bilen är oklart. Under skalet döljer sig till stora delar teknik från Sverigeaktuella BYD. Enligt dokumenten från MIIT, som citeras i kinesiska medier, är det BYD som står för både elmotor och batterier.

Batterierna ska vara av typen LFP, men om det handlar om BYD:s egenutvecklade så kallade Blade-batteri och hur stor kapaciteten är framgår inte.

bZ3 ska lanseras i två versioner där den ena har en effekt på 135 kW (184 hästkrafter) och den andra med 180 kW (245 hästkrafter). Några bilder på interiören har ännu inte visats.

Hjulbasen på 2,88 meter är samma som hos Tesla Model 3 vilket talar för en hyffsat rymlig insida som även borde kunna mäta sig med kommande sedanen Ioniq 6.

Toyota har inte nämnt något kring planer på att lansera bZ3 även utanför den kinesiska marknaden. Modellen visar i alla fall stora likheter med mellanklassedanen bZ SDN som visades upp i samband med att Toyota presenterade sina planer på eldrift i slutet av förra året.

Toyota bZ SDN

Fram till 2030 har Toyota lovat 30 elbilar inom en mängd olika segment, från stora elsuvar till små kompakta stadsbilar och fordon för särskilda ändamål.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: