Elbilen logo Meny

Har Tesla smygstartat tillverkning av Model Y vid Gigaberlin?

I sin europeiska fabrik utanför Berlin vill Tesla bygga en halv miljon bilar om året. Men trots att fabriken ska vara färdig har banden ännu inte börjat rulla. De sista tillstånden saknas ännu, men nu kommer uppgifter om att Tesla redan har smygstartat tillverkningen av Model Y.

Intresset för fabriken är enormt, både från kunder och andra konkurrerande tillverkare, och varje steg som sker där följs därför noga. Inte minst av tysken Tobias Lindh som har skapat mängder av drönarvideos av byggandet av fabriken.

I hans senaste film syns tre Model Y i tre olika färger köra ut från fabriken och vidare till den närliggande testbanan. Att det kör omkring exemplar av Model Y vid teslas fabrik är knappast en sensation i sig. Men att bilarna har olika färger och att de direkt körs ut på testbanan tolkas nu som att bilarna byggts i fabriken.

Om det är att läsa in lite väl mycket hopp hos alla de som väntat länge på att produktionen till slut ska vara i gång låter vi vara osagt.

Förutom ett snabbt tempo har uppförandet av fabriken också kantats av protester från miljögrupper. Fram tills på måndag finns det möjlighet att lämna in klagomål till delstatens myndigheter. I teorin skulle det kunna stoppa fabriken som Tesla under hela tiden byggt med tillfälligt bygglov. Allting tyder däremot på att Tesla till slut kommer få de tillstånd de behöver för att officiellt starta tillverkningen kring årsskiftet.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-11-19