Harley-Davidsons elhoj kommer senast sommaren 2019

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 feb 2018

Harley-Davidson intensifierar sin satsning på motorcyklar med elmotor. Det amerikanska företaget, som redan sommaren 2014 visade upp koncepthojen Livewire, meddelar nu att man siktar på en lansering ”inom 18 månader”.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att målet är att ”ta ledningen inom motorcykelteknik för att inspirera en ny publik till att köra motorcykel”.

– Marknaden för elmotorcyklar är i sin linda, men vi tror att eldrivna motorcyklar från Harley-Davidson kommer att få fler att bli intresserade av och delta i sporten, säger vd:n Matt Levatich.

Det framgår inte varför en lansering har dröjt så länge sedan konceptet visades upp, men vikande försäljning kan ha bidragit till beslutet att satsa på elmotorcyklar. Jämfört med 2016 minskade försäljningen förra året med 6,7 procent globalt och på hemmamarknaden handlade det om en minskning med 8,7 procent. Minskningen under årets sista tre månader var ännu större.

När Livewire först presenterades ansåg Harley-Davidson också att tekniken var alltför dyr för att produkten skulle lyckas på marknaden. Då talades det om ett pris på omkring 50 000 dollar – detta för en motorcykel med endast 80 kilometers räckvidd.

Hur specifikationerna kommer att se ut återstår att se, men både räckvidden och priset måste förbättras rejält jämfört med 2014 för att kunna matcha konkurrenterna. Ett exempel är Lightning Motorcycles, vars Zero SR med närmare 200 kilometers räckvidd går att köpa från 16 000 dollar. För lite mer, 20 000 dollar, kan man även köpa en Victory Empulse TT med 225 kilometers räckvidd.

Med ett från-pris på drygt 32 000 dollar är till och med Brutus V9 – med ett batteripaket på hela 33 kilowattimmar och en räckvidd på 450 kilometer – betydligt billigare än 50 000 dollar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: