Hertz beställer 65 000 bilar från Polestar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 apr 2022

Förra året lade hyrbilsföretaget Hertz en beställning på 100 000 bilar från Tesla. Det beskrevs som världens största beställning av elbilar och fick Teslas aktievärde att överstiga en biljon dollar.

Men Hertz nöjer sig inte med det. Företaget, som var nära konkurs när coronapandemin slog till, vill bli världsledande på att hyra ut eldrivna bilar. På lång sikt är målet att alla företagets 500 000 hyrbilar ska vara eldrivna.

Som en del i det kommer nu nästa jätteorder. Den här gången vänder Hertz sig till Polestar som ska leverera 65 000 bilar till hyrbilsföretaget under en femårsperiod.

– Genom att samarbeta med ledande företag inom elbilsbranschen som Polestar kan vi bidra till att påskynda införandet av elektrifiering samtidigt som vi erbjuder hyrbilskunder, företagskunder och ridesharepartners en förstklassig elbilsprodukt, en exceptionell upplevelse och ett lägre koldioxidavtryck, säger Hertz-chefen Stephen Scherr.

För Polestars del innebär affären ett viktigt steg på vägen att skala upp produktionen. Förra året uppnådde Polestar sitt leveransmål med 29 000 bilar. Redan om tre år, 2025, är målet att tiodubbla det och sälja 290 000 bilar om året.

Affärsdetaljer avslöjas inte och det är oklart vilken summa som Hertz ska betala för bilarna. När affären med Tesla presenterades såg den ut att vara en bra affär främst för Tesla. Hertz uppgavs betala 4,2 miljarder dollar, omkring 36 miljarder kronor, för de 100 000 bilar som beställdes. Det betyder i sånt fall att Hertz inte fick mycket mängdrabbat.

Om Polestar fått till en lika lukrativ affär innebär räknar finansmedier med att avtalet med Hertz är värt omkring 3,2 miljarder dollar, eller 30 miljarder kronor.  

Bilarna från Polestar ska erbjudas till kunder i Europa, Nordamerika och Australien. För Sveriges del är det ingen nyhet med Polestar 2 hos Hertz. Företagets svenska del ägs av Volvo Cars –  som i sin tur äger Polestar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: