Shell_Foto_Shell i Sverige

Från olika håll, samma dag – Shell, Exxon och Chevron uppmanas minska utsläppen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 maj 2021

Tidigare i år meddelade bensinbolaget Shell att de ska göra en stor satsning på laddstationer. Företaget vill investera 40 miljarder kronor för att bygga 500 000 laddstationer till år 2025. Orsaken är att Shell menar att vi redan nått ”peak oil”, alltså den högsta punkten av världens oljeproduktion.

Men det är inget som räckte för en domstol i Haag som nu dömer Shell till att rejält dra ned på sina koldioxidutsläpp. Till år 2030 måste utsläppen minska med 45 procent jämfört med 2019.

Beslutet kommer efter att flera nederländska Greenpeace och ytterligare sex organisationer för miljö och mänskliga rättigheter dragit Shell inför rätta där. Utöver det har över 17 000 personer skrivit under listor för att stödja gruppernas åtal mot Shell.

Domstolen skriver att Shell måste ”bidra till kampen mot de farliga klimatförändringarna” eftersom de genom sin verksamhet bidrar till just det.

Shell kan och kommer förmodligen överklaga domen som företaget beskriver som ”olämpligt och utan juristisk grund”. Men miljöorganisationer beskriver ändå domen redan som historisk. Orsaken är att beslutet kan komma att påverka även andra oljebolag och ställa krav även på dem.

Nästan samtidigt uppmanades även de amerikanska oljebolagen Exxon och Chevron att göra mer för klimatet. I de fallen kom kraven inte från en domstol, utan från företagens aktieägare. Fonden Engine No.1 verkar för mer hållbarhet i företag de investerar i och har endast 0,02 procent av andelarna i Exxon. Men ändå lyckades de sätta sig upp mot oljebolagets ledning som de kritiserade för att sakna en trovärdig plan för en energiomställning.

Hos Chevron slutade årsförsamlingen med att 61 procent av aktieägarna röstade för att oljebolaget måste göra mer för att skydda klimatet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: