Shell_Foto_Shell i Sverige

Shell vill bygga 500 000 laddstationer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 feb 2021

Begreppet ”peak oil”, alltså att vi nått den högsta punkten av oljeproduktion och att den nu kommer minska, fick mycket uppmärksamhet för några år sedan. Om vi verkligen har kommit dit eller om punkten redan har passerats för längesen är en diskussion där experterna inte kan enas.

Men vi börjar ändå se förändring med hänvisning till ”peak oil”. Senast är att stora bensinbolaget Shell, med 44 000 stationer globalt, menar att produktionen av fossila bränslen kommer minska med en till två procent per år.

Därför väljer man att istället satsa på laddning av elbilar som en del i målet att vara ett utsläppsfritt företag till 2050.

Fram till 2025 ska Shell investera över 40 miljarder kronor för att bygga 500 000 laddstationer globalt – ett rejält kliv upp från de 60 000 laddare som Shell har idag. Hur många av de nya stationerna som planeras för Sverige finns det ingen information om.

Laddstolpar från Ubitricity i Berlin

Shell har också köpt företaget Ubitricity som erbjuder laddning genom lyktstolpar i Tyskland, Storbritanninen och Frankrike.

Shell är inte det enda bensinbolaget som planerar att ställa om till att erbjuda ström istället för bensin och diesel. Brittiska BP har utannonserat att de vill erbjuda 70 000 laddpunkter globalt fram till 2030. Som en del i det köpte de redan för några år sedan laddnätverket Chargemaster, ett av de störst i Storbritannien.

Också i Sverige satsar bland annat OKQ8 på att bygga 800 snabbladdare och även Circle K erbjuder snabbladdare vid sidan bensinpumpar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!