Honda startar nytt elbilsmärke – lanseras i Kina nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 okt 2021

Att starta nya undermärke är ett populärt sätt för biltillverkare att markera en nystart eller bredda sin palett. En mästare på området är Volvos kinesiska ägare Geely och nu följer även japanska Honda samma spår för den kinesiska marknaden.

Där ska Honda göra en offensiv med tio nya elbilar under de kommande fem åren som lanseras under namnet e:N. Exakt hur det ska uttalas är i dagsläget oklart, men märket ska erbjuda bilar inom flera olika segment.

Först ut är de två elsuvarna e:NS1 och e:NP1 som ska lanseras på den kinesiska marknaden i början av nästa år. Modellprogrammet ska sedan utökas med ytterligare en elsuv, en coupémodell samt en sportigare GT-vagn.

Genomgående för modellerna efter elsuvarna e:NS1 och e:NP1 är att de ser ut att få en väldigt kantig design. De skiljer sig därmed kraftigt från den runda och gulliga elbilen Honda-e, men hur mycket av designen som blir kvar till serietillverkningen återstår att se. Några tekniska detaljer har inte avslöjats, men alla modeller ska byggas på en ny och egenutvecklad plattform.

Tidigare i år presenterade Honda konceptet ”Honda SUV e:prototype” för den kinesiska marknaden. Då fanns det uppgifter att modellen skulle byggas på General Motors plattform Ultium, något som alltså inte verkar stämma.

Efter lanseringen i Kina ska Honda även börja sälja e:N på andra marknader. När Sverige och Europa är aktuellt är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!