Humble One – elsuv med nära tio mils räckvidd från solceller

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 apr 2021

Humble Motors är en ny start up från Kalifornien som grundats av personer som studerat vid bland annat svenska Chalmers. De visar nu upp sitt första koncept kallad Humble One. Det handlar om en eldriven SUV som sticker ut med en kaross täckt av hela 7,5 kvadratmeter solceller.

Fokus för den planerade elsuven ligger på energieffektivitet och bilen ska få en lätt konstruktion. Enligt Humble Motors ska den ha upp till 800 kilometers räckvidd. Utöver det ska den stora ytan av solceller kunna generera ytterligare 16 till 96 kilometer räckvidd per dag, beroende på ”var du bor”. Vidare gynnas Humble One av den förhållandevis låga dragkoefficienten på 0.25 cW. Det kan jämföras med en Tesla Model 3 som ligger på 0.23 cW. 

Solcellerna är integrerade i karossens tak, längs sidofönsterkarmar och på dörrarna. Humble Motors beskriver dem som ”högeffektiva” och att de ska göra det möjligt att köra bilen i regioner med dåligt utbyggd laddinfrastruktur.

Humble Motors uttalade mål är att skapa ett fordon som är oberoende av elnätet. På så vis menar Humble Motors att de kommer att täcka ett kundbehov som idag ännu inte existerar på marknaden.

Men trots den energin från solcellerna kommer Humble One även kunna laddas på traditionellt sätt via eluttag. Bilen kommer landa på 109.000 dollar vilket innebär att den placerar sig i samma priskategori som kommande modeller från Lucid och Rivian, samt Tesla.

Produktionsstart är planerad till 2024 och leverans till kunderna året efter. Hur bilen kommer stå sig 2025 då de första bilarna är planerade att levereras mot rivalerna återstå att se.

Text: Sigge Dackevall

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!