Husbilstillverkare visar upp två eldrivna koncept

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 feb 2022

Först kom de eldrivna personbilarna, sedan de mindre skåpbilarna och därefter pickuperna. Till och med ambulanser och ångvältar har hunnit få elmotor. Nu har turen kommit till husbilarna. Koncept har visserligen visats upp tidigare, och nu kommer ännu ett som bevisar att marknaden ser de kommersiella fördelarna med att följa med strömmen.

Den anrika – 1980 börjar ju trots allt kännas väldigt avlägset – amerikanska husbilstillverkaren Thor Industries har visat upp ett koncept med 480 kilometers räckvidd.

Planen är att fordonet utöver batteripaketet ska ha bränslecellsteknik liknande den i dagens elbilar som kör på vätgas. Företaget har inte sagt något om laddhastigheten, men till och med det tristaste industriområde kan uppfattas som mysigt om man har soffa, säng och kök medan man laddar.

Företaget, som till en början försörjde sig på att sälja husvagnar efter att köpt upp tillverkaren Airstream, har också visat upp ett husvagnskoncept som kan rulla på egen hand. Dels minskar vagnen dragbilens energiförbrukning, dels är den som gjord för alla som tycker att det är svårt att backa med släp. Detta då hjulen drivs av dubbla elmotorer som kan fjärrstyras när husvagnen kopplas ifrån.

VARNING Videon visar mer campingromantik än tekniklösningar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!