Hyundai bygger självkörande robottaxi av Ioniq 5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 nov 2023

Hyundai har börjat tillverka sin elsuv Ioniq5 i en ny anläggning i Singapore. Men det. Är ingen vanlig version av bilen som ska byggas där för den lokala marknaden. Vid det så kallade Hyundai Motor Group Innovation Center Singapore, eller kort HMGICS, kommer den koreanska tillverka bygga Ioniq 5 som självkörande robottaxi.

Utvecklingen har skett i samarbete med företaget Motionals som nästa år vill börja erbjuda förarlösa tjänster med självkörande Ioniq 5 i USA. Det blir möjligt då Ioniq 5 som robottaxi är en av de första modeller har godkänts av amerikanska myndigheter för självkörning i nivå 4.

– Det är genom styrkan i vårt samarbete med Hyundai som vi kunde utveckla en branschledande robotaxi som uppfyller stränga federala standarder och är redo för masskommersialisering, säger Karl Iagnemma som är vd för Motionals.

Vid anläggningen i Singapore ska bilarna även byggas med en stor dos automatisering som ska ”driva gränserna för vad som är möjligt inom produktion”. Exakt vad det handlar om framgår inte, men eventuellt är det produktionstekniker som testas för att sedan användas i stor skala vid den nya elbilsfabriken som Hyundaikoncernen börjat bygga i Sydkorea.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!