200.000 elbilar om året – Hyundai bygger ny jättefabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 nov 2023

Hyundaikoncernen gör nu verklighet av sina planer på att lägga i en högre växel vid tillverkningen av elbilar. Hemma i Sydkorea har bygget av en ny elbilsfabrik nu officiellt kommit i gång. I den ska koncernen, där förutom Hyundai även Kia och Genesis ingår, bygga 200.000 elbilar om året. Det är en ökning från det tidigare målet som angav en siffra på 150.000 elbilar om året.

Fabriken väntas stå klar redan 2025 och året efter ska nya elbilar börja rulla av bandet där. Enligt tidigare uppgifter blir den första modellen som byggs där en elsuv från koncernens lyxmärke Genesis. Även de nyligen visade koncepten på Kia EV4 och EV3 är kandidater till modeller som kan komma att tillverkas där.

Kia har nyligen presenterat koncept som visar på en breddning av sitt utbud av elbilar.

Fabriken ska bli en koldioxidneutral anläggning, bland annat genom att använda förnybar energi samt använda teknik vid tillverkning med lågt koldioxidavtryck. Utöver det beskrivs fabriken som en modern anläggning där bilarna ska byggas med hjälp av artificiell intelligens och på flexibla produktionslinor som enkelt kan anpassas till efterfrågan på marknaden.

Totalt investerar Hyundaikoncernen omkring 190 miljarder kronor i anläggningar och utveckling av elbilar. Det innefattar bland annat den nya elbilsplattformen eM. 2025 ska den ersätta dagens plattform E-GMP, som används för aktuella modeller som Kia EV6 och EV9, samt Ioniq 5 och Ioniq 6.

Med den nya plattformen vill Hyundaikoncernen bland annat kunna öka räckidden med 50 procent jämfört med dagens elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: