Hyundai visar designen av Ioniq 6 – premiär i juli

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jun 2022

Att Ioniq 5 ska följas av Ioniq 6 har varit klart länge. Att det då ska handla om en slank sedan baserat på konceptet ”Prophecy” har vi också känt till. Den färdiga modellen ska visas upp i juli och inför det presenteras nu designen på modellen som kallas för en ”elektrisk streamliner”.

Sett i profil är det en passande beskrivning. Ioniq 6 har ett betydligt mer rundat formspråk än elsuven Ioniq 5. Baktill hittas en ljusramp med samma pixleldesign som hos Ioniq 5. Men fram är strålkastarna av en annan typ än hos Ioniq 5 och påminner mer om de hos konceptet Prophecy.

Där emellan sträcker sig en strömlinjeformad kaross med låg front, digitala sidobackspeglar och aktiva luftspjäll.

Tillsammans ger det Ioniq 6 ett extremt lågt luftmotstånd med ett cd-värde på 0,21. Det är jämförbart med Mercedes EQS, som idag är bäst i klassen med ett cd-värde på 0.2.

– Den distinkta strömlinjeformade designen är resultatet av ett nära samarbete mellan ingenjörer och designers med noggrant fokus på detaljer och kundcentrerade värden. Vi har skapat IONIQ 6 likt en kokong för medvetenhet som erbjuder en personlig plats för alla, säger SangYup Lee som är chef för Hyundaias designcenter.

Med lanseringen av Ioniq 5 som första modell på den nya plattformen E-GMP var det stort fokus på två saker: snabb laddning tack vare 800-voltsarkitektur och möjligheten till stora innerutrymmena.

Hyundai nämner inga tekniska detaljer, men även hos Ioniq 6 borde vi kunna räkna med snabb laddning.

Och även här är det rymligt på insidan med ett plant golv och i princip inga knappar. I stället gott om förvaringsutrymmen och två skärmar på 12 tum vardera.

En nyhet är att det Hyundais logotyp på ratten har ersatts av fyra pixlade punkter. De ska kunna användas för att kommunicera med föraren, till exempel som kollisionsvarnare.

Batteristorlek och räckvidd har ännu inte bekräftats. Med samma batteripaket på 77,4 kWh som nu kommer till Ioniq 5 borde Ioniq 6 med sin slanka kaross få en räckvidd på över 60 mil – minst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: