IKEA-stiftelse ger en miljard för att främja eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 apr 2024

Antalet elbilar i världen ökar snabbt. Förra året såldes det 9 miljoner elbilar globalt, en ökning med 29 procent jämfört med året innan. Men fördelningen mellan olika delar av världen är ojämn. Utvecklingen i Kina, Europa och USA skiljer sig åt från länder i Sydamerika, Afrika och Sydostasien.

Något som initiativet ”Drive Electric Campaign” vill verka för att ändra på. Nu meddelar stiftelsen Ikea Foundation att den skänker 100 miljoner dollar – drygt en miljard svenska kronor – till intiativet. Pengarna ska delas ut under en period på fyra år och är öronmärkta för projektet ”Leapfrogging Partnership”. Med det är tanken att länder i Syd- och mellanamerika, Afrika och Sydostasien ska gå direkt till eldrivna fordon och helt hoppa över fossildrift.

Bakgrunden är att länder i dessa regioner väntas stå för en stor del av ökningen av världens motorfordon fram till 2050. Pengarna från Ikea Foundation ska gå till lokala organisationer som bland annat arbetar med att etablera laddinfrastruktur.

Ikea Foundation är baserad i Nederländerna och bildades 1982 av IKEA:s grundare Ingvar Kamprad. Enligt stiftelsens hemsida verkar den för att motverka ”två av de största hoten mot våra barns framtid: fattigdom och klimatförändringar”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: