Inför möjliga strafftullar: Volvo flyttar tillverkning av EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jun 2024

Volvos senaste elbil EX30 byggs idag endast i Kina. Förra hösten meddelade Volvo att modellen från 2025 även kommer att byggas i tillverkarens fabrik i Belgien, där idag EX40 och EC40 skruvas ihop.Men nu ser det ut som att den belgiska tillverkningen är på väg att komma igång tidigare än så. Enligt brittiska The Times har Volvo redan börjat inleda arbetet för att kunna bygga EX30 i Belgien.

Volvo EX30 byggs idag i Kina. Den planerade tillverkningen i Belgien ser nu ut att komma snabbare än vad som tidigare sagts.

Enligt Volvo handlar den belgiska tillverkningen om att öka flexibiliteten i produktionen. Men beslutet sågs också som en reaktion på de eventuella strafftullar på elbilar tillverkade i Kina som EU väntas införa. Förra året inledde EU-kommissionen en undersökning av saken och beslut väntas komma de närmsta veckorna. USA har redan infört 100 procent importtull på elbilar från Kina. Mycket tyder på att EU kommer höja importtullen från dagens 10 procent till mellan 25 och 35 procent.

Enigt uppgifterna i The Times ska ytterligare en eldriven modell börja tillverkas i Belgien. Det borde då handla om elsuven EX90, som precis har börjat rulla av banden i Volvos amerikanska fabrik i South Carolina. Utöver det ska EX90 även byggas i Kina – och eventuellt nu även i Belgien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!