Inte heller Volkswagen vill utveckla nya förbränningsmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2021

Förra veckan meddelade Audis chef Markus Duesmann att de inte tänker utveckla någon ny generation av sina förbränningsmotorer. Och Daimler har redan tidigare sagt att deras befintliga motorer är de sista.

Nu följer också den tredje stora tyska tillverkaren efter och går på samma linje. I en intervju med branschtidningen Automobilwoche säger Volkswagens vd Ralf Brandstätter att inte heller de planerar några nyutvecklade förbränningsmotorer.

– För tillfället ser jag inte att det kommer någon komplett ny familj med motorer, säger han till tidningen.

Det handlade däremot inte om något totalt avsked från bensin och diesel. Ralf Brandstätter ser fortfarande att de behövs ett tag till och det nämndes heller inget datum för när Volkswagen planerar att fasa ut tekniken.

Enligt Volkswagen och även andra tillverkares kalkyl måste bilar med förbränningsmotorer säljas i omkring ytterligare tio år för att finansiera omställningen till eldrift.

Tidigare uppgifter har talat om att hela Volkswagenkoncernen, där också bland annat Skoda och SEAT ingår, ska utveckla sin sista plattform för förbränningsmotorer 2026.

Året innan, 2025, införs de nya striktare avgasreglerna Euro 7. Hur strikta de blir är ännu inte klart, men inför det säger sig Volkswagen precis som Audi endast vilja anpassa befintliga motorer.

Om det då blir aktuellt med en ny plattform för bilar med förbränningsmotorer är inte längre säkert. Volkswagen och Audi gör också motorerna för Skoda och SEAT inom koncernen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!