Elbilen logo Meny

Italiens elbilsförare bryter trenden med elsuvar

Suvar fortsätter att ta alltmer marknadsandelar, oavsett om de är eldrivna eller har en förbränningsmotor under huven. 40 procent av elbilarna som säljs i Europa är elsuvar. Men den totala andelen när olika drivlinor vägs in är högre.

Hos bland annat Volvo är dominansen total. Suvar utgör över 70 procent av märkets försäljning.

Bättre sikt, högre sittposition och något bättre markfrigång tilltalar köpare i hela Europa. Men det är ett land som sticker ut, framför allt när det kommer till eldrift.

Italien.

Mer än i något annat land väljer elbilsförare där en liten och kompakt elbil. Det visar sammanställningen över den europeiska elbilsmarknaden från november 2020 fram till oktober 2021 som gjorts av analytikern Matthias Schmidt.

Redan förra månaden rapporterade han att elbilar nu för första gången utgjorde tio procent av nybilsregistreringen i Europa. Siffrorna visar också att fram till oktober 2021 utgjorde små elbilar i klasserna småbil och så kallade ”Basic” 25 procent av nyregistreringen i Italien.

Inte helt otippat är inhemska Fiat 500 e en favorit i Italien. Men även de små stadsbilarna Smart FourTwo och Renault Twingo Z.E. går hem.

Framgången för de mindre elbilarna förvånar nog ingen som någon gång besökt Italien och försökt hitta en parkering med en alldeles för stor hyrbil.

Men det visar också tydligt att det finns en marknad för mindre och prisvärda elbilar, inte minst i södra Europa.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-12-06