Jaguar gör som Volvo – elmotor i alla bilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 sep 2017

Alla Jaguars modeller kommer inom några år att ha elmotor. Från och med 2020 är det endast elbilar och hybrider som gäller, meddelade den brittiska biltillverkaren på torsdagen. Beskedet kommer bara två månader efter att Volvo presenterade en liknande plan.

Tillkännagivandet är lite av en skräll. Jaguar presenterade visserligen sina planer för elektrifiering redan i november förra året, men då talades det bara om hälften av modellerna.

– Vi kommer att introducera en portfölj av elektrifierade produkter som spänner över hela vårt modellutbud: rena elbilar, laddhybrider och mildhybrider, säger Jaguar Land Rovers vd Ralf Speth.

Först ut blir som bekant suven I-Pace, som kommer ut på marknaden nästa år.

Tillkännagivandet att alla modeller kommer att ha någon form av eldrift gjordes i samband med framtidsmässan Tech Fest i London och Jaguar berättade även om planer som ligger längre bort i framtiden. Deras vision för 2040 och framåt är en värld där bilägande är ett undantag. Företaget presenterade också en ratt vid namn Sayer, som man ska kunna kommunicera med med sin röst och som fungerar som en slags privatsekreterare som till och med håller reda på vad som finns i kylen hemma.

Ratten är namngiven efter Malcolm Sayer som designade den klassiska E-Type – som även den finns med eldrift. En uppdaterad variant från 1968 med en elektrisk drivlina som får upp bilen i 100 kilometer i timmen på under sex sekunder visades också upp på mässan.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: