Jaguar: Hälften av modellerna ska ha eldrift

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

17 nov 2016

Elbilen I-Pace som Jaguar visade i veckan är bara början. Från och med 2020 kommer hälften av alla nya modeller att finnas med eldrift .

– Vi formar framtiden genom att utveckla en egen approach till autonomi, uppkopplingsmöjligheter och elektrifiering för att erbjuda våra kunder bättre valmöjligheter, säger vd:n Ralf Speth till Reuters.

Eftersom I-Pace, som kommer ut på marknaden är en suv – dessutom en direkt konkurrent till Tesla Model X – är det troligt att nästa modell med eldrift blir en sedan som ska konkurrera med Model S.

> Jaguar I-Pace – alla specifikationer

Kanske blir det till och med en sportbil à la F-Type, men mer troligt är att det i så fall kommer att handla om en pluginhybrid där elmotorerna ska ge en extra skjuts vid acceleration. För även om det brittiska bilmärket, som ägs av indiska Tata, har anslutit sig till den växande skara biltillverkare som tror på elbilens framtid är man inte beredd att stänga bensinluckan och kasta bort nyckeln. Företaget meddelar att man även satsar på att utveckla renare bensin- och dieselmotorer.

Reuters skriver att Speth nyligen sa att det finns goda skäl att lägga tillverkningen av både bilarna och batteripaketen i Storbritannien. Samtidigt har det länge spekulerats i att tillverkningen kommer att hamna i Österrike.

Och så blir det troligen, skriver Automobil Produktion.  Det mesta tyder på att I-Pace kommer att tillverkas av Magna Steyr i Graz. Den tyska tidningen skriver också att produktionskapaciteten år 2019 väntas bli omkring 13000 bilar.

Jaguar uppges utveckla 500-kilometersbil

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: