Junior-SM i racing blir helt eldrivet nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jul 2022

Eldriften tar allt större plats inom motorsporten. Efter att det stod klart att STCC från och med nästa år blir helt eldrivet står nu junior-SM i racing på tur.

2023 lanseras NXT Gen Cup som blir först i världen med ett helt elektrifierat touring car-mästerskap för åldrar mellan 13 och 25 år.

Tävlingarna ska köras under STCC-helgerna men också sändas på TV och nätet. Ett viktigt syfte med tävlingarna är att skapa en supportklass och plantskola för det eldrivna STCC.

– Med NXT Gen Cup kommer unga talanger att kunna bygga upp en robust erfarenhet av elektriska touring cars för att senare kunna ta steget vidare upp till STCC och andra liknande internationella mästerskap, säger Micke Bern som är vd för STCC.

Förarna i NXT Gen Cup kan förutom en SM-medalj därför också vinna finansiell support för att köra i STCC säsongen 2024.

Utöver det ska vinnaren av junior-SM 2022 i vinter tävla i NXT Gen SimRacing Cup, en virtuell tävling för att förberedas inför NXT Gen Cup 2023.

– Jag har gjort precis samma resa genom juniorracingen själv och jag vet vilka utmaningar som dessa unga talanger kommer att gå igenom. NXT Gen Cup kommer att förse dem med gedigna verktyg för sina viktigaste steg framåt i karriären, säger Fredrik Lestrup som är teamchef för Lestrup Racing Team.

De ska bygga tävlingsbilen LRT NXT1 tillsammans med ABB E-Mobility, som även ska stå för laddinfrastruktur vid tävlingarna.

Bilen kommer baseras på eldrivna Mini Cooper SE. Men originalutförandets 184 hästkrafter har här skruvats upp till 230 hästkrafter.

Toppfart och acceleration har ännu inte avslöjats. Men det får vi nog veta under STCC-helgen på Ring Knutstorp 22–23 juli då den nya tävlingsbilen ska visas upp.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: