Uniti bygger mini-elbilen i Landskrona

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 okt 2017

Elbilstillverkaren Uniti ska bygga sina elbilar i Landskrona, meddelade det svenska företaget på torsdagen. Bilen, som har reserverats i närmare 900 exemplar, premiärvisas i december. Vi kan förvänta oss något som bryter mot konventioner och tänjer på gränser.

– Tesla är en symbol för slutet på en era. Vi är början på en annan, säger Lundaföretagets vd Lewis Horne till tidningen Elbilen.

Likheten med andra bilar slutar ungefär vid att det är en burk på hjul som är avsedd för persontransport. Detta trots att dess skapare valde ett mer konventionellt utseende efter att tidningen Elbilen liknat den förra prototypen vid en dammsugare.

De dolda bakhjulen på den första prototypen fick bilen att likna en dammsugare. Foto: Uniti

De dolda bakhjulen på den första prototypen fick bilen att likna en dammsugare. Foto: Uniti

Fordonet, som har utvecklats under de två senaste åren, består till stora delar av ett återvinningsbar kolfiber. Detta innebär låg vikt, vilket håller energiförbrukningen nere.

Dessutom är styrsystemet helelektroniskt och mycket talar för att bilen inte kommer att styras med en ratt, utan med joystick. Uniti utlovar också världens största heads-up display, som man även ska kunna interagera med.

Bilen är också förberedd för att klara av att köra sig själv, vilket i och för sig börjar bli rätt normalt i en annars relativt traditionell bransch.

Efter ett par års utveckling i Lund inleds nästa fas: Företaget flyttar sin verksamhet till Landskrona, där bilen ska tillverkas.

– Beslutsprocressen har varit lång, men till slut kom vi fram till ett beslut som var självklart, säger Horne.

– Det är idealiskt att lägga produktionen i Landskrona. Staden är en del av Storköpenhamn och staden har både ambitionerna och resurserna för att bli regionens teknikcentrum.

Flytten av startupföretaget, som i dag är baserat i Lund, påbörjas i november och beräknas vara slutförd i mars. Lokalerna, som tidigare användes av en lamptillverkare, hyrs ut av Landskrona stad som 2015 köpte fastigheten.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: