Kia visar koncept på nästa elsuv EV5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 mar 2023

Kia har precis visat designen på tillverkarens nästa elbil, den sjusitsiga elsuven Kia EV9. I slutet av mars är det officiell premiär och först då får vi veta de tekniska detaljerna kring bilen.

Men redan nu visas ett designkoncept på ytterligare en elbil. Kia Concept EV5 är som namnet antyder en mindre modell och även här i formen av en kantig elsuv. Det mindre formatet gör att EV5 har plats för fyra personer.

Konceptet EV5 visar att Kia menar allvar med att föra in sitt nya designspråk med mottot ”Opposites United” i kommande modeller. För vid en första blick är det svårt att skilja Kia EV5 från den nyligen visade större och sjusitsiga elsuven EV9.

– Kia Concept EV5 är inspirerad av kontrasterna och samspelet mellan naturliga landskap och av människor skapad arkitektur, beskriver Kias designchef Karim Habib karossens formen.

På insidan skiljer sig EV5 däremot från sitt större syskon med en något mer rundad och mer avskalad inredning. Interiören andas däremot en hel del koncept. Sätts modellen i produktion kan den mycket väl komma att ta över mer från insidan av EV9 eller EV6.

Kia EV5 beskrivs också i första hand som en modell tänkt för den kinesiska marknaden. Där är den tänkt att lanseras senare i år. Om och när den även kommer till Sverige är oklart.

Några tekniska detaljer kring batteri och räckvidd nämns inte. Men då en EV5 precis som EV6 och EV9 baseras på Kia-Hyundais gemensamma elbilsplattform E-GMP kan vi räkna med både snabb laddning och räckvidd på minst 50 mil.

Att det även går att bygga elbilar med rejält med prestanda på plattformen har bland annat Kia visat med EV6 GT som bjuder på fyrhjulsdrift och 585 hästkrafter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: