Kia EV6 ska köras 580 mil genom 15 länder på fem dagar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2022

I sommar har många varit ute på långresa i Europa med elbil. En del kanske för första gången, andra på en sedan tidigare välkänd rutt. Oavsett nivå av resvana med elbil innebär en längre tur alltid en viss dos av planering för laddstopp.

Det är nog något äventyrsspecialisterna från Max Adventure fått lägga lite tid på inför det kommande uppdraget ”Driven to Extremes Euro EV Marathon”.

Målet är att köra med en Kia EV6 från Oslo till Lissabon, via en omväg med ett stopp i Slovenien. Att avverka sträckan på 580 mil genom 15 länder är i sig inget problem. Men teamet vill göra det på max fem dagar.

Rutten som ska avverkas

Inspirationen kommer från legendariska racingföraren Sir Stirling Moss som körde samma sträcka 1952 för att marknadsföra den brittiska bilen Humber Super Snipe. Även då avsattes fem dagar, men rutten avklarades på tre dagar, 17 timmar och 59 minuter.

Max Adventure vill nu genomföra samma bedrift med en elbil. På vägen ska de ladda vid offentliga laddstolpar och valet föll på Kia EV6 tack vare bilens räckvidd på upp till 52,8 mil och 800-voltssystem för snabb laddning. Vid optimala förhållanden går det då att ladda till 80 procents på endast 18 minuter.

– Vi vill visa att det är möjligt att köra en stor sträcka på kort tid med en elbil, och att fordonen och laddningsinfrastrukturen redan finns tillgängliga, säger Mac Mackenney som planerat projektet.

Tre förare ska turas om att köra dygnet runt och stopp ska endast ske för att ladda. Resan börjar vid Kias huvudkontor utanför Oslo den 5:e september och är tänkt att köras i etapper på omkring 32 mil åt gången.

Om det går som planerat rullar de in i Lissabon den 9:e september, som också är den Internationella elbilsdagen.

Resan kan följas på teamets hemsida och mediakanaler.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: