Kia EV9 kommer till Europa nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 mar 2022

Under bilsalongen i Los Angeles förra hösten visades Kia EV9 och Hyundai Seven upp. Koncepten är baserade på samma teknik, men Hyundai tog det hela lite längre med en mer loungebetonad inredning.

Båda koncept ska mynna ut i produktionsbilar och Kia har redan bekräftat att EV9 lanseras nästa år. Nu får vi också veta att den då kommer till Europa. Innan var det oklart om det handlade om en modell som endast skulle lanseras på den amerikanska marknaden.

Men Kia bekräftar alltså att den sjusitsiga elsuven även kommer hit. Konceptet som visats upp ska också vara nära det vi kommer se när den sätts i serieproduktion. Kia uppges nämligen ha gjort tvärtom mot hur det brukar gå till och baserat konceptet på den produktionsfärdiga designen.

Vissa ändringar kommer ändå att ske. Den luftiga öppningen med bakåtvända bakdörrar och en frånvarande B-stolpe kommer ersättas med konventionella dörrar. Gott om plats kommer det även i fortsättningen att bjudas på inne i bilen med möjlighet att få stolar i tre rader. Eventuellt kommer EV9 också erbjudas med tre sittplatser fram.

Yttermåtten och de tekniska detaljerna är ännu inte bekräftade. Kia har tidigare sagt att EV9 blir fyrhjulsdriven, ska klara 0-100 km/h på under fem sekunder och få en räckvidd på 54 mil.

Batteristorleken nämns inte, men precis som Kias mindre elsuv EV6 ska också EV9 kunna ladda snabbt. Exakt hur snabbt nämns inte, endast att det går att ladda 10 mils räckvidd på sex minuter. Beroende på hur stort batteripaketet blir och vad bilens förbrukar går det inte att utläsa av uppgifterna om det innebär att EV9 laddar snabbare eller långsammare än dagens EV6.

När under nästa år som Kia EV9 lanseras i Europa och Sverige samt vad priset väntas bli meddelas inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: