Kia visar upp kommande elbilen EV6

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2021

Förra veckan bjöd Kia på några”teaserbilder” av deras kommande elbilsmodell EV6. Även om det gick att utläsa ganska mycket kring bilens former i sin helhet handlade det om mörka bilder med få detaljer.

Men redan nu vill Kia tydligen visa mer och har släppt omaskerade bilder av EV6.

Inte helt oväntat kan vi nu se att Kia EV6 har en del gemensamt med koncernsyskonet Hyundais nyligen presenterade modell Ioniq 5. I båda fallen handlar det om bilar i segmentet crossover-SUV som är byggda på den nya gemensamma plattformen E-GMP. Och därför känns det logiskt att jämföra de båda modellerna mot varandra.

Kia EV6 bjuder på en något mer traditionell design än Ioniq 5. I fronten sitter exempelvis vanliga strålkastare, istället för de kvadratiska som hittas på Ioniq 5, men bakpartiet sticker ut med en kraftigt välvd form och en ljusramp som sträcker sig nästan hela vägen runt från de bakre hjulhusen.

Kia säger att EV6 ska visa på företagets nya visuella identitet som presenterades nyligen tillsammans med sloganen ”Movement that inspires”.

– Med EV6 tog vi fram en distinkt, effektfull design genom att använda en kombination av sofistikerade, högteknologiska detaljer på rena och stora ytor, samtidigt som vi skapade ett unikt utrymme som en futuristisk elbil, säger Kias designchef Karim Habib i ett pressmeddelande.

På insidan ser EV6 ut att bjuda på en rymlig men ändå ganska traditionell upplevelse. På instrumentpanelen hittas inslag som känns igen från Ioniq 5, bland annat de båda liggande relativt små skärmarna och vad som ser ut att vara en liknande modul för klimatanläggningen. Mittkonsolen är fast, till skillnad från Ioniq 5:s flyttbara, och ser ut att vara betydligt större och ta mer plats.

Stolarna ser vi bara lite av på bilderna, men ska enligt Kia vara ”lätta och slankt utformade säten” som är tillverkade av återvunnen plast.

Sammanfattningsvis ser EV6 ut att rikta sig till kunder som vill ha en elbil med en mer traditionell upplevelse som känns igen.

Några tekniska detaljer får vi inte veta ännu, men en kvalificerad gissning är att mycket kommer kännas igen från Ioniq 5.

EV6 ska presenteras vid ett digitalt event nu i mars och senast då får vi veta mer.

Kia presenterade även en kort video där designchefen Karim Habib förklarar företagets nya designfilosofi som går under namnet ”Opposites united”. Enligt Kia handlar det om att förena naturen med modernitet och ge ”tekniken en själ”, vilket i det här fallet alltså handlar om eldrivna bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!