Kinesiska lyxsuven Hongqi E-HS9 kommer till Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2022

Hedin Bil fortsätter att lansera nya märken från Kina på den svenska marknaden. Efter MG, Maxus och senast BYD står det nu klart att de även blir återförsäljare för Hongqi.

Märket kallas ibland för Kinas Rolls Royce och det är också just där som märkets chefsdesigner Giles Tayler tidigare tidigare var verksam.  Det handlar alltså om ett prestigemärke som flera gånger har lanserat modeller som beskrivits som ”Kinas dyraste bil”.

Lanseringsmodell här blir den fyrhjulsdrivna sjusitsiga elsuven E-HS9 som mäter 5,2 meter på längden och en väl tilltagen hjulbas på 3,1 meter. Den erbjuds både med sex eller sju säten och i två versioner där den ena kommer med 436 hästkrafter och ett batteri på 76,5 kWh för en räckvidd på 39,6 mil.

Den andra har ett större batteri på 90 kWh som ger en räckvidd på 46,5 mil och högre effekt på 551 hästkrafter. Med det ska det gå att skicka iväg den stora bilen från 0-100 km/h på 4,9 sekunder.

På insidan hittas tre liggande skärmar och klassiska inslag av lyx i form av läder och trä som enligt den svenska hemsidan ska bjuda på ”kunglig komfort”.

Svenska priser och leveransdatum har ännu inte meddelats. I Norge säljs redan Hongqi E-HS9 och priset där börjar på 621 880 norska kronor, vilket är omkring 660 000 svenska kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: