Klart – då får vi se Volvos nästa elbil EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 maj 2023

Volvo har lovat visa nästa elbil EX30 i sommar. Nu står det klart att premiären sker den sjunde juni.

Detaljerna kring bilen är ännu få, men säkert är att det handlar om en mindre elsuv som ska spela en viktig roll i att öka tillverkarens försäljning av elbilar.

Men också för att öka den totala försäljningen. Målet är att sälja 1,2 miljoner bilar om året 2025 – vilket är en fördubbling jämfört med de 615 000 bilar som Volvo sålde 2022.

Med EX30 vill Volvo nå en yngre kundgrupp och eventuellt även satsa mer på att erbjuda bilen genom ett månadsabonnemang. Det är något som bland annat kinesiska NIO satsar stort på.

Någon tjänst för batteribyten som NIO Power Swap Stations planeras inte. Som orsak anges Volvos paradgren säkerhet.

Detaljerna är ännu få kring EX30 – men strålkastarna bak känns igen som Volvo.

EX30 ska byggas på SEA-plattformen från Volvos ägare Geely. Den används av bland annat Zeekr, som kommer till Sverige senare i år.

En möjlig inblick i vad EX30 kan bjuda på prestandamässigt ger kanske den mindre elsuven Smart #1, som också den byggs på SEA-plattformen i ett samarbete mellan Geely och Mercedes.

Med ett batteri på 66 kWh har Smart #1 en räckvidd på drygt 40 mil. Elmotorn levererar 272 hästkrafter och ett vridmoment på 343 Nm. Dessutom är Smart #1 bakhjulsdriven ­– vilket nu även är fallet hos Single Motor-versionerna av XC40 och C40.

Utöver det finns Smart #1 även i en fyrhjulsdriven prestandaversion från Brabus med 428 hästkrafter.

Klart är också att EX30 kommer tillverkas i Kina, enligt Volvo då det handlar om en volymmodell och de där ser bäst möjlighet att skala upp tillverkningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: