Klart: Zeekr kommer till Sverige i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2023

Hösten 2021 lanserades Volvos och Polestars ägare Geely med kort varsel elbilsmärket Zeekr i Kina. Att det även planerades en lansering i Europa har det antytts om länge. Nu står det klart att Zeekr kommer hit i år och först ut blir Sverige och Nederländerna.

Zeekr kommer hit med Zeekr 001, en shooting brake-modell som blir en konkurrent till Taycan Sport Turismo, och den nyligen premiärvisade mindre suven Zeekr X. Båda modeller har också en koppling till Sverige genom att vara designade vid Geelys designcenter i Göteborg. Zeekrs europeiska huvudkontor hamnar däremot i Amsterdam.

Om även den lyxiga minibussen Zeekr 009 kommer hit är ännu oklart.

Zeekr 001 var den första modellen att lanseras på hemmamarknaden Kina 2021, där årsproduktionen snabbt sålde slut. Vid lanseringen här kommer det handla om en version som anpassats för Europa, men exakt vilka skillnader det innebär framgår inte.

Båda modeller uppges komma med bak- eller fyrhjulsdrift. Zeekr 001 med dubbla elmotorer bjuder på 536 hästkrafter, hos Zeekr X med fyrhjulsdrift ger de två elmotorerna en effekt på 428 hästkrafter.

Zeekr X

De officiella WLTP-räckvidderna har ännu inte bekräftats, men då Zeekr X delar teknik med Smart #1 borde vi kunna räkna med samma räckvidd på 44 mil med batteriet på 66 kWh.

För Zeekr 001 finns endast räckviddssiffror enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln som anger en räckvidd på 55 mil med batteriet på 86 kWh eller 73 mil med ett batteri på 100 kWh.  

Zeekr 001 ska även få det nya Quilin-batteriet från tillverkaren CATL på hela 140 kWh som ska ge bilen en räckvidd på över 100 mil.

Båda använder sig av Geelys elbilsplattform SEA och delar alltså teknik med bland annat nyss visade Polestar 4,  Smart #1 och Volvos kommande mindre elsuv EX30.

Exakt när lanseringen sker här och några svenska priser har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: