Klart med stöd för snabbladdare i glesbygd – här kan stationerna byggas

Lotta Hedin

Lotta Hedin

14 sep 2020

De vita fläckarna på sveriges snabbladdningskarta ska täckas – Det löftet kom regeringen med redan förra året, och öronmärkte 50 miljoner kronor de kommande tre åren till stöd för snabbladdare i glesbygd.

Nu är Trafikverket, som fått ansvar för stödet, klar med utformningen. Från och med idag går det att söka stöd för bygge av snabbladdare vid ett antal utpekade platser. De flesta ligger i Norrbottens län, men även Värmland, Dalarna, Östergötland, Örebro, Jönköpings och Kalmar län är med i den första ansökningsomgången – se lista nedan.

Trafikverket har alltså totalt 150 miljoner kronor att dela ut under tre år, 2020, 2021 och 2022. Stödet kan sökas av både företag, kommuner, kommunala bolag och andra aktörer och det är möjligt att ansöka om upp till 100 procent av investeringskostnaderna. Det går inte att få stöd för driften av snabbladdarna. Om flera som uppfyller kraven ansöker om stöd för samma plats kommer den som ansöker om lägst summa i stöd tilldelas det.

Motkravet för stödet är att laddstationerna ska vara i drift i fem år.

I kraven står också att varje snabbladdningsstation måste minst ha två laddpunkter för 22 kW AC och två laddpunkter för DC-laddning med minst 150 kW tillsammans. Respektive DC-laddpukt ska individuellt kunna leverera 150 kW, dock inte samtidigt.

Kablaget för DC-laddningspumkterna ska också dimensioneras för att kunna uppgraderas till en effekt på 350 kW senare.

I kravspecifikationerna står även att användarna måste kunna betala för laddningen med allmänt tillgängliga betalningsmedel.

De här är de platser som går att söka stöd för i den första ansökningsomgången:

Norrbottens län
Kiruna kommun – Riksgränsen, Abisko, Stenbacken, Kiruna tätort
Gällivare kommun – Nikkaluokta, Puoltikasvaara eller Skaulo,
Gällivare tätort, Hakkas
Överkalix kommun – Lansjärv, Överkalix tätort
Kalix kommun – Töre tätort

Övriga län och platser
Dalarna : Enviken tätort, Fredriksberg tätort, Idre tätort
Värmland: Långflon, Råda tätort, Lesjöfors tätort
Örebro: Hällefors tätort
Östergötland: Finspång tätort
Jönköping: Nässjö tätort
Kalmar: Böda

Ansökningstiden sträcker sig fram till den 25 oktober. Enligt Trafikverket kommer fler utlysningar av investeringsstöd göras för Norrlands inland, där de största bristerna i snabbladdningsnätet finns. Nästa ansökningsperiod sker våren 2021 och den omfattar publika laddstationer längs större vägar i Västerbotten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!