Kommer Tesla få miljövänlig nickel från Kanada?

Elias G. Lindström

Elias G. Lindström

5 okt 2020

I somras bad Elon Musk: “Snälla, bryt mer nickel … Tesla kommer erbjuda ett stort kontrakt för en lång period om ni bryter nickel effektivt och på ett miljövänligt sätt”. Nu ryktas det om att det kanadensiska gruvföretaget Giga Minerals ska få hjälp av Tesla att starta det koldioxidsnåla Turnagain Project i norra Kanada för detta syfte. Det rapporterar Automotive News, som fått sin information från tre personer med insikter i ämnet.

Efterfrågan på nickel, som används i katoden i bilbatterier, kommer att öka i takt med att företag vänder sig allt mer från fossila bränslen: från 139 000 ton i år, varav 6% specifikt använts för produktion av batterier, till 1,4 miljoner ton år 2030, då 30% kommer gå till batteriproduktion, enligt en prognos från Benchmark Mineral Intelligence. 

Giga Materials äger det så kallade Turnagain Project i norra British Columbia, som anses vara det största outvecklade malmområdet med nickel i världen. Där uppskattas det finnas 2,36 miljoner ton nickel och 141 000 ton kobolt, enligt Giga Materials själva. Giga Materials planerar att de nästkommande tjugo åren framställa 40 000 ton nickel och 2 000 ton kobolt per år (2018 producerade Kanada totalt 180 000 ton nickel). För elmotorsproducenter innebär det ett miljövänligare alternativ vid sidan om de mljöfarliga gruvorna i Indonesien, den största nickelproducenten i världen.  

För att minska koldioxidutsläppen skriver Automotive News att Giga Materials kommer att blanda anrikningssanden från gruvdriften med koldioxid i luften för att omvandla det till en cementartad sten. En av personerna som Automotive News fått sin information från påstår att 28 000 ton koldioxid per år skulle genereras i gruvdriften, men att med denna metod skulle anrikningssanden kunna absorbera lika mycket. Dessutom ska Giga Materials utnyttja vattenkraft.

Detta passar Tesla, som är ute efter partner för miljövänlig nickelframställning. En av de personer Automotive News källhänvisar till menar dessutom att eftersom Turnagain Project ligger i Nordamerika skulle gruvan kunna fungera som leverantör åt Teslas enorma batterifabrik i Nevada.

Giga Minerals chef Martin Vydra säger att kostnaden för projektet skulle kosta under 1 miljard dollar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!