Kompakta elbilen Ora börjar säljas i Sverige i höst

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 sep 2022

Kinesiska elbilsmärket Ora från tillverkaren Great Wall Motors kommer till Sverige. Innan årets slut ska det ha öppnats visningslokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Förutom där på plats kommer det också gå att köpa bilar från Ora online.

Och Ora verkar vara säkra på att de kan erbjuda något som svenska kunder vill ha. Målet är nämligen att tio procent av Sveriges elbilar ska vara från Ora redan om tre år. Ora Cat fick nyligen också fem av fem stjärnor när Euro NCAP krocktestade modellen.

Försäljningen drar i gång den 19:e november. Priser kommer först den 15:e oktober, men enligt den svenska hemsidan kommer modellen – som här kallas enbart Ora – erbjudas i två versioner.

300 Pro har ett LFP-batteri på 48 kWh som ska ge bilen en räckvidd på 31 mil enligt WLTP. 400 Pro+ har ett större batteri med nickel-mangan-kobolt-oxid (NMC) på 63 kWh som ger en räckvidd på 42 mil.

Båda versioner klarar som mest 70 kW vid snabbladdning. Att ladda från 0 till 70 procent ska då ta 45 minuter med det mindre batteriet och 55 minuter med det större.

En hel del funktioner som uppvärmd ratt, 360-grads kamera och trådlös laddning av mobilen ingår som standard i båda versioner. 400 Pro+ kommer dessutom med massagefunktion och ventilation i framstolarna.

Senare ser det också ut att vara en tredje versione, eller eventuellt en annan modell, på gång. På hemsidan visas en övertäckt modell med beteckeningen GT.

Modellen är också större än vad den ser ut att vara på bild. På längden mäter den 4,2 meter, vilket är nästan 40 centimeter längre än Mini Cooper SE, som Ora Cat i alla fall utseendemässigt ser ut att ha hämtat en del inspiration från.

Med Ora ser det alltså ut som att Volkswagen ID.3 nu får ytterligare konkurrens från Kina. Tidigare i veckan presenterade MG sin kompakta elbil MG4 som har ett startpris från 414 900 kronor.

Ora är på väg till flera andra europeiska länder. I bland annat Storbritannien börjar priset på 31 995 pund, omkring 390 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: