Annons:

Kompetensbrist i branschen – men få söker gratis utbildning i elektroteknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2024

Den pågående elektrifieringen av industrin ställer krav på ökad kompetens inom området. Samtidigt öppnar det upp för nya möjligheter för den som vill vara en del av utvecklingen. Behovet av ingenjörer med kunskap om batterier, styrsystem och elektormotorer väntas öka – inte minst inom den för Sverige viktiga fordonsindustrin.

– Kompetensbristen är den stora flaskhalsen för det som måste genomföras för den stora omställningen. Det handlar inte bara om att få fram fler och nya ingenjörer utan också om att omskola folk. Till exempel de som idag inte är elektroingenjörer kan också göra stor nytta i det här, säger Boel Ekergård som är avdelningschef för avdelningen för elektroteknik vid Högskolan Väst i Trollhättan.

Hölgskolan Väst i Trollhättan har tagit fram en rad gratiskurser för kompetensutveckling inom elektroteknik.

Tillsammans med Uppsala universitet och tolv företag – däribland Polestar Svenska Kraftnät, och Vattenfall – har Högskolan Väst tagit fram ett 20-tal kurser för kompetensutveckling inom elektroteknik. Bland dem hittas teman som batterier för elektriska fordon, styrsystem för elfordon och elektriska maskiner fria från sällsynta jordartsmetaller.
– Kurserna har ju tagits fram i samarbete med industrin så vi vet att det är saker och kunskap som behövs där, säger Boel Ekergård.

Kurserna är gratis och även de som saknar högskolekompetens kan delta genom att validera tidigare arbetslivserfarenhet. Men trots det och det ökade behovet av kompetens inom elektroteknik har det inte varit någon rusning till kurserna sedan de drogs igång i början av i år.

– Vi har lagt ned tid på att ta fram materialet och utforma kurserna. Men inte på att berätta om vad det är vi erbjuder, säger Boel Ekergård.

Idag är det omkring 30 deltagare per kurs. Något mål för hur många Högskolan Väst vill ha i varje kurs har inte satts upp.
– Men vi vill nå ännu fler och också i hela landet. Idag är det främst folk från den lokala industrin som deltar, säger Boel Ekergård och påpekar att alla kurser även finns online för de som inte bor och arbetar i regionen.

Kurserna varierar under året och en överblick av vad som erbjuds hittas på Högskolan Västs hemsida.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: