De kan bli först med sekundsnabb laddning

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

27 jul 2017

Vi har hört det förr: Framtidens batterier laddas på någon minut, eller snabbare än så. Den här gången är det forskare vid Drexel University som presenterar sin lösning. De hävdar att de är på väg att skapa batterier som kan laddas upp lika snabbt som superkondensatorer, något som inte har ansetts vara möjligt.

Nyckeln är ett material som har fått namnet MXene. Genom att använda det i elektroder kan man skapa fler ”ingångar” som kan transportera joner – forskarna själva jämför det med ett slags motorväg jämfört med dagens material. MXene-baserade batterier kan inte bara laddas på några sekunder, de sägs också kunna lagra betydligt mer energi än superkondensatorer.

– I traditionella batterier och superkondensatorer tar jonerna en lång och krånglig väg mot portarna som lagrar laddning. Detta innebär inte bara att alt går långsammare, utan få joner når fram till sina destinationer vid snabbladdning, säger en av forskarna, Maria Lukatskaya.

Teamet, som har publicerat en artikel i Nature (betalartikel), säger att den nya tekniken kan användas i såväl mobiltelefonbatterier som i elbilsbatterier. Som sagt var, vi har hört det förr. Men vem vet, forskarna i Philadelphia kanske blir först med att få ut en produkt som kombinerar de bästa egenskaperna från superkondensatorer och batterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!