Smart #5 visas som mångsidig och snabbladdande elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 apr 2024

Häromveckan dök det upp skisser på Smart #5 som då visade en drag av en elsuv i mellanklassen med inslag av off road-attribut. Premiären av konceptet ska ske under bilmässan Auto China i Beijing som öppnar på torsdag. Men redan nu släpps bilder på bilen som även i verkligheten i alla fall optiskt ser ut att vara förberedd för lite tuffare tag.

Med nummer 5 går Smart också ännu ett steg ifrån sitt ursprung som en liten stadsbil. Märket ägs i dag gemensamt av Mercedes och Volvos ägare Geely och utvecklar endast helt eldrivna modeller som har vuxit till sig rejält. Inte minst med Smart #5 som beskrivs som märkets största och mest mångsidiga modell hittills.

De exakta måtten för Smart #5 avslöjas inte, däremot en del om tekniken. Bland annat att den får ett betydligt större batteri än det på 66 kWh som hittas hos Smart #1 och #3. Här är det på hela 100 kWh som ska ge en räckvidd på 55 mil. Med tanke på den stora kapaciteten talar det för att Smart #5 också blir fyrhjulsdriven och förmodligen får en hel del hästkrafter. Men några detaljer kring drivlinan får vi inte veta. Tack vare ett 800 voltssystem ska det stora batteriet kunna laddas från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.  

På insidan har Smart #5 fått vad som påminner lite om Mercedes Hyperscreen, nämligen två stora OLED-skärmar placerade i en ram som sträcker sig från mitten av bilen till passagerarplatsen. Trots det uppger Smart att de lagt stort fokus på användning av AI för röststyrningen som ska kunna användas för att både prata med operativsystemet och ändra inställningar av bilen.

Ännu så länge handlar det om ett koncept. Men en serieversion av Smart #5 är på gång och premiären av den är planerad till andra halvan av i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: