Konceptet Audi activesphere ska visa vision av mer mångsidig elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 jan 2023

Med roadstern Skysphere, lyxsedanen Grandsphere och minibussen Urbansphere har Audi visat tre koncept inom olika segment som ska ge en inblick i hur tillverkaren tänker sig framtiden.

Gemensamt för alla är att de är eldrivna och kommer med en rejäl dos självkörande funktioner. Genom det kan ratten försvinna in i instruentbrädan och Audis designers har kunnat fokusera mer på andra upplevelser på insidan än själva körningen.

På torsdag den här veckan, 26:e januari, är det dags att visa det fjärde och sista konceptet i serien. Döpt till activesphere (Audis stavning) är det som namnet antyder ett koncept för de med vad som brukar kallas en ”aktiv livsstil”.

Teaserbilderna vi bjudits på hittills visar inte så mycket, men att det handlar om en suv är i alla fall tydligt.

Enligt Audis designchef Marc Lichte ska den främsta inspirationen komma ifrån hur livet ser ut för de som bor i Kalifornien.

– I Kalifornien har folk en mycket aktiv livsstil: tidigt på morgonen före jobbet surfar de, och på helgen åker de ut på landsbygden för att njuta av naturen. De gör det oftast i sin SUV. Men när de åker in till stan för att äta middag har de en andra bil, en elegant bil, säger han i en intervju publicerad på Audis hemsida.

Ett mål med activesphere ska därför ha varit att ta fram en bil som uppfyller både behovet av att ta sig ut i naturen och att anlända med stil till restaurangen i stan.

Redan med det första konceptet i serien Skysphere var Audi inne på något som var två bilar i en. I sportläget mäter Skysphere 4,94 meter. Men är det dags för långfärd och du i stället väljer Grand Touring Mode utökas hjulbasen och Skysphere växer till 5,19 meter för mer bekväm väghållning och mer plats.

Om även activesphere är ett koncept som kan förvandla sig rent fysiskt återstår att se. En mångsidig suv kan vi i alla fall räkna med. Audi beskriver activesphere som den ”idealiska följeslagaren för ambitiösa äventyr utomhus och erbjuder föraren ultimat frihet”.

Presentationen av konceptet activesphere går att följa på Audis YouTube-kanal klockan sju på kvällen den 26:e januari.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!