Konkurrent överrumplar Tesla med pickup

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

27 nov 2018

Tesla har ännu inte presenterat sin ”bakkie”, som pickuper kallas i Elon Musks födelseland Sydafrika. När de väl gör det ligger ribban högt, väldigt högt. Det amerikanska startupföretaget Rivian har visat upp en med dubbelhytt och en räckvidd på ”400+ miles”, det vill säga minst 650 kilometer. För det krävs ett batteripaket på 180 kilowattimmar.

Värstingvarianten, motormässigt men med ett något mindre och därmed lättare batteripaket, gör noll till hundra på omkring tre sekunder – trots att den har rejäl frigång och är kapabel att ta sig fram genom meterdjupt vatten. Som den terränggående bil den är klarar den också motlut på 45 grader. Och om flaket inte skulle räcka kan den även dra släp med en maxvikt på svindlande fem ton. Vissa av specifikationerna skriker mer ”NÖJESBIL” är ”arbetsbil”, men att det verkligen handlar om det sistnämnda bevisas bland annat av att den har 110-voltsuttag (den är utvecklad med tanke på amerikanska förhållanden) som kan driva borrar och andra elektriska verktyg.

Tesla väntas visa upp sin pickup nästa år och om de mot all förmodan inte har börjat tänka på specifikationerna än lär de få bråda dagar. Det enda som talar till Rivians nackdel är att de inte har Teslas erfarenhet av massproduktion. Det är ju trots allt ett startupföretag, eller? Företaget bildades redan 2009, men verkade i det fördolda tills de förra året flyttade in i en fabriksbyggnad som Mitsubishi hade övergett.

Om allt går enligt plan, Faraday Future har ju bevisat att ett fåtal exemplar av en imponerande bil inte räcker för att slå sig in på marknaden, får de första kunderna sina bilar levererade i slutet av 2020. Då talar vi om den med jättebatteri. Prislappen är än så länge okänd, men när instegsversionen lanseras omkring ett år senare handlar det om 69 000 dollar före eventuella bonusar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: