Kraftig ökning av laddstolpar under förra året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 feb 2024

När Riksförbundet M varje år undersöker utbyggnaden av laddstolpar de komma fram till samma sak: elbilarna ökar i snabbare takt än utbyggnaden av möjligheten att ladda. Men undersökningen för 2023 visar på en kraftig ökning av antalet laddstolpar i landet.

Flest nya laddstolpar sattes det upp Blekinge, Halland och på Gotland.

– Antalet laddstolpar i Blekinge har ökat med 145 procent, det är bra jobbat och ett tecken på att våra länsvisa granskningar haft effekt, säger Carl-Erik Stjernvall som är hållbarhetsansvarig på M Sverige.

Enligt regeln att det bör finnas en laddstolpe per laddbar bil är just Blekinge tillsammans med Gotland och Jämtland också de enda länen där det uppfylls. För trots att antalet laddstolpar ökade under 2023 saknas fortfarande ett stort antal, enligt Riksförbundet M. Med 580.000 laddbara bilar bör det finnas 58.000 laddstolpar, men idag är antalet 26.000 i Sverige.

– Laddstolpar är en grundläggande förutsättning för att kunna köpa och köra en elbil. Det är glädjande att laddstolparna har ökat så kraftigt, men det är fortfarande ett stort gap till vad som är en acceptabel nivå, säger Carl-Erik Stjernvall

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!