Laddappen Monta kommer till Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 nov 2021

När utbyggnaden av laddstationer inte hänger med ökningen av laddbara bilar på våra vägar ökar risken för kö vid laddstolpen.

Det danska start up-företaget Monta vill lösa det genom att enklare samla alla tillgänglig laddstolpar i sin app. Oavsett om laddpunkten ägs av en privatperson, ett hotell eller ett laddföretag ska den finnas i deras app.

Grundarna Casper Rasmussen och Anders Møller Pedersen beskriver tjänsten som ”airbnb för elbilar” där alla aktörer kan sälja el via sina laddare.
Målet är att skapa den enklaste tjänsten för att ladda sin elbil, men de vill också bidra till ökad utbyggnad av laddinfrastruktur. Förhoppningen är att fler ska investera i laddningsstationer när det blir enklare att erbjuda sin tjänst till fler.

Tjänsten erbjuder också ett kösystem. När din bil laddat färdigt får både du och nästa person i kön ett meddelande.

Monta drog igång i Danmark tidigare i år och har redan expanderat till Norge och Tyskland tidigare. Bland de som investerat i företaget hittas riskkapitalfonden Pale Blue Dot i Malmö som investerar i nya energilösningar. Genom den är även Spotifys grundare Daniel Ek inblandad, då han har investerat i fonden.

I Sverige hoppas Monta kunna knyta 10 000 laddstationer till sig och ha en fjärdedel av landets elbilister som användare till slutet av nästa år.

Appen kan laddas ned utan kostnad, men helt gratis är tjänsten naturligtvis inte. Monta lägger på en transaktionsavgift på mellan 2 och 10 procent på betalningen för laddning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!