Laddbara bilar stod för 25 procent i juni

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

5 okt 2020

Laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, svarade för 25,9 procent av personbilsregistreringarna i juni. Det är mer än en fördubbling jämfört med andelen i juni förra året som var 10,8 procent. Hittills i år är andelen laddbara bilar 25,9 procent jämfört med 11,5 procent samma period förra året, skriver Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande större efterfrågan än utbud av laddbara fordon, så huvuddelen av de laddbara fordonen som tillverkas och allokeras till Sverige är redan sålda. Detta är en effekt av att produktionen har varit stängd och att det  redan innan krisen var längre leveranstider för dessa fordon som till stor del beställs av företag direkt från fabrikerna och inte från lagerbilar.

– En av flera positiva effekter av den ökade andelen laddbara bilar är att de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar minskat med 15 procent hittills i år jämfört med samma period ifjol, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

– Coronautbrottet fortsätter att ha en stor påverkan på fordonsmarknaden. I juni minskade nyregistreringarna av personbilar med 22,3 procent och lätta lastbilar minskade med 50,6 procent. Nedgången i juni bromsades upp av att det var tre fler registreringsdagar jämfört med juni förra året, vilket  motsvarar ca 15 procent fler registreringar. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 25,1 procent och lätta lastbilar har minskat med 45,6 procent, säger Mattias Bergman.

Antal exemplar av sålda elbilar under juni månad.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!