Laddboxföretaget Easee har stora problem efter säljförbud

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 mar 2023

Häromdagen stod det klart att Elsäkerhetsverket belägger laddboxarna Easee Home och Easee Charge med försäljningsförbud. Orsaken är att de saknar en inbyggd jordfelsbrytare.

Easee slår tillbaka mot kritiken, som de menar inte stämmer. Boxarna använder i stället en en digital sensor som känner av läckström.

Men utan elektromekanisk jordfelsbrytare får de inte säljas, enligt Elsäkerhetsverket.

Easee ska överklaga beslutet, men redan nu påverkar det bolaget och de anställda i hemlandet Norge. Även där har flera handlare slutat sälja laddboxarna, trots att Elsäkerhetsverkets beslut endast berör Sverige.

Och det i en tid då Easee redan hade problem med för höga kostnader.

Enligt norska NRK masspermitterar Easse medarbetare i Norge. Hur många personer det handlar om framgår inte, men enligt NRK handlar det om minst 100 av de 350 anställda i Norge.

Utöver det har Easee ytterligare 150 personer anställda i andra länder. Hur de påverkas är oklart.

– Människor är vårt företags kärnvärde och det viktigaste vi har. Detta är olidligt smärtsamt, men denna process är nödvändig för att människor ska kunna ha en bra arbetsplats i årtionden framöver, säger Easees grundare Jonas Helmikstøl i ett pressmeddelande och lägger till:

– Jag kommer att kämpa för mina anställda in i minsta detalj. Vår resa har bara börjat, och detta är ett hinder på vägen.

Easee har vuxit snabbt och under förra året anställt ett stort antal nya medarbetare. Tanken var att även försäljningen skulle växa i samma takt och målet var att sälja 900 000 laddboxar förra året. Men så blev inte fallet.

– Det har varit ett skitår. Vi anställde alldeles för många människor alldeles för snabbt. Vi sålde 350 000 i stället för 900 000. Det är en extremt allvarlig situation, säger Jonas Helmikstøl till norska Dagens Næringsliv.

Enligt Easee själva måste företaget nu få in mellan en halv och en miljard norska kronor i nytt kapital. Samtal förs med flera investerare, men det är oklart hur mycket pengar som har säkrats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: