Livscykelanalys visar: så blir utsläppen från Volvo EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 mar 2024

Inför lanseringen av EX30 beskrev Volvo modellen inte bara som sin minsta suv någonsin. Det skulle också bli en bil med ”mindre koldioxidavtryck än någon annan Volvobil tidigare haft”. Nu har Volvo släppt en livscykelanalys för EX30, så kallad LCA, och med det beskrivs bilen nu som bilen med det lägsta koldioxidavtrycket av alla eldrivna modeller från Volvo hittills.

Analysen visar att EX30 har ett koldioxidavtryck på 23 ton per 200.000 kilometer. I jämförelse orsakar den därmed 60 procent mindre utsläpp än bensindrivna XC40. Det är då beräknat för versionen med det större NMC-batteriet på 69 kWh laddas med el framställt av vindkraft. För versionen med det mindre LFP-batteriet på 51 kWh blir avtrycket strax under 20 ton per 200.000 kilometer, förutsatta att också det endast laddas med el från vindkraft.

Laddas bilen med europeisk elmix ökar inte helt oväntat utsläppen. För det större batteriet blir utsläppen då knappt 30 ton, med det mindre strax över 25 ton. Något som Volvo lyfter och trycker på vikten av att bygga ut produktionen av förnybar energi.

Versionen med LFP-batteri har också lägst så kallat cradle to gate-påverkan, alltså mängden utsläpp som orsaks fram tills att bilen levereras till kund, och uppgår enligt analysen till 14,8 ton. Det kan jämföras med Polestar 4 som som är Polestars modell med lägst cradle to gate-påverkan med totalt 19,4 ton för Polestar 4 Standard Range Single motor.

I fallet med EX30 spelar den mindre storleken in för att minska utsläppen. Men det är också en modell som använder störst andel återvunna material hittills hos Volvo. Bland annat byggs den med en femtedel återvunnet stål, en fjärdedel återvunnet aluminium och plasten utgörs till 17 procent av återvunnet material. På sikt vill Volvo minska klimatavtrycket ytterligare genom att minska utsläppen vid tillverkningen av batterierna.

Volvo EX30 kostar från 429.000 kronor och har precis börjat levereras. Våra intryck av Volvos lilla elsuv kan ni läsa om här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: