Lucid Motors drar åt svångremmen – så många sägs upp

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 mar 2023

Efter att Lucid Motors rapporterade en förlust på 1,3 miljarder dollar för 2022 är det i år fokus på att minska utgifterna.

Som en del i det sparkas nu 1 300 medarbetare, vilket utgör nära en femtedel av de anställda.

Sparpaketet uppges beröra alla delar av företaget, inklusive chefsposter.

– Denna åtgärd ligger i linje med det tillkännagivande om kostnadsdisciplin som vi gjorde i slutet av februari i samband med att vi rapporterade vårt resultat, kommenterade Lucids vd Peter Rawlinson beslutet.

Med sin första modell Lucid Air har amerikanska Lucid Motors lanserat en lyxig sedan med både imponerande teknik och räckvidd. När modellen började säljas i Tyskland och Nederländerna förra året angavs en WLTP-räckvidd på 88 mil – rekord på den europeiska marknaden.

Men produktionen har inte fått upp farten och Lucid fick förra året sänka målet för den planerade årsproduktionen. Till slut överträffades ändå målet på 6 000 tillverkade bilar då Lucid Motors byggde 7 180 exemplar av Lucid Air. Ändå verkar kunder ha avbokat sina exemplar de väntar på.

Förra hösten angav Lucid Motors 34 000 förbeställningar av Lucid Air. Vid årsskiftet hade siffran minskat till 28 000.

Lucid Air har uppgetts vara på väg till Sverige, men något exakt datum har inte nämnts. Förutom USA finns versionen Lucid Air Dream Edition än så länge endast i Tyskland och Nederländerna där priset börjar från 218 000 Euro, eller omkring 2,4 miljoner kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!