Lucid vill inte bara bygga bilar för rika

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 sep 2023

Med sin första modell Lucid Air har Lucid Motors lanserat en tekniskt avancerad som slåss om kunder i lyxsegmentet. Inte minst på grund av priset, som nere på kontinenten börjar på 109.000 Euro vilket motsvarar omkring 1,3 miljoner kronor. Nästa modell blir den lyxiga elsuven Gravity som även den väntas få ett pris från omkring miljonen.

Men enligt grundaren Peter Rawlinson, som tidigare var chefsingejör hos Tesla där han var med att ta fram Model S, är den typen av bilar inte målet för Lucid Motors.

– Jag gör inte det här för att bygga dyra bilar som bara rika har råd med, säger han i en intervju med amerikanska ABCNews.

Lucid Motors grundare och vd Peter Rawlinson.

Orsaken till att Lucid tagit fram en så dyr bil är hur marknaden ser ut, menar han. Endast så går det att locka till sig kapital från investerare för att få i gång produktionen. Hittills har Lucid Motors väckt stort intresse hos Saudi Arabien som genin landets investeringsfond Public Investment Fund (PIF) idag äger omkring 60 procent av företaget.

Som ett resultat av det ska Lucid Motors börja bygga bilar i landet i liten skala redan i höst. Fram tills nu har Lucid Air tillverkats i en fabrik i Arizona, USA.

Lucid Motors testkör kommande elsuven Gravity.

– Vad världen behöver är naturligtvis en elbil som kostar 25 000 dollar. Jag tror att det kan komma som en följd av den teknik vi utvecklar idag, säger Peter Rawlinson till ABCNews.

Riktigt så mycket tror han inte de kan pressa priset de närmsta åren. Men efter elsuven Gravity planerar Lucid Motor att lansera en modell med ett pris från 50.000 dollar, omkring 550.000 kronor.

– Det är visionen. Mitt i hjärtat av Tesla Model 3, Model Y-territoriet. Jag önskar att jag kunde göra den till ett lägre pris, men det är det bästa det här företaget kan göra fram till mitten eller slutet av decenniet, säger Peter Rawlinson.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: